Δίκτυο Αλληλεγγύης

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης «Ανάσα» στο δήμο Κηφισιάς, σε καλωσορίζει στον ιστότοπο της Τράπεζας Χρόνου – Ερμής.Στην αυξανόμενη φτώχεια και τις δυσκολίες που καθημερινά βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, η λέξη αλληλεγγύη έχει γίνει συνώνυμη με την ελπίδα, τη δύναμη και συγχρόνως τρόπος αντίστασης.

Από την αρχή της κρίσης, το δίκτυό μας έχει αναπτύξει σειρά κοινωνικών δράσεων, μεταξύ άλλων χαριστικά παζάρια, συλλογή – διάθεση τροφίμων και φαρμάκων, συμμετοχή στο κίνημα «χωρίς μεσάζοντες».

Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα εξειδίκευσε τις κατευθύνσεις του και έτσι σήμερα λειτουργούν Ομάδες Υγείας, Φαρμάκων, Τροφής, Παιδείας και Αλληλέγγυας Κοινωνικής Οικονομίας.

Δημιούργημα της τελευταίας είναι η Τράπεζα Χρόνου – Ερμής.
Η Τράπεζα Χρόνου είναι μια κοινωνική τράπεζα που δεν στηρίζεται στις εγχρήματες συναλλαγές και το κέρδος. Στόχο έχει να αντικαταστήσει το φόβο με την αισιοδοξία και να αποκαταστήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Για μας μετράει ο άνθρωπος ως αξία και η ποιότητα της ζωής του.

Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους δεν πρέπει να έχουν μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Η πρωτοβουλία μας αποσκοπεί ο καθένας και η καθεμιά να ανακαλύψει κρυμμένες δεξιότητες, τον πλούτο της προσφοράς, την αξία της υποστήριξης του συνανθρώπου.

Λέμε όχι στην απομόνωση.

Σκοπός μας είναι τα μέλη της τοπικής κοινωνίας μας να ξαναγνωρισθούν στη βάση της καλής πίστης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε τα προβλήματα της οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης να μη κακοφορμίζουν στους τέσσερεις τοίχους του σπιτιού μας.

Απαντάμε ναι στην προσφορά βοήθειας και στήριξης στις καθημερινές μας ανάγκες, αντλώντας από τη δεξαμενή των γνώσεων, των δεξιοτήτων, των υπηρεσιών που διαθέτει η τράπεζά μας με αίσθημα αμοιβαιότητας.

Πιστεύουμε ότι η Τράπεζα Χρόνου αποτελεί απάντηση στην απελπισία της ανεργίας και την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Επιθυμούμε να αγκαλιάσουμε και να εντάξουμε στην τράπεζά μας όλες της θετικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας μας που διψούν να συνεισφέρουν τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικές δράσεις.

Ονειρευόμαστε μια πατρίδα που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Ονειρευόμαστε όλοι μαζί να αφήσουμε πίσω την εσωστρέφεια, την αδιαφορία, τον εγωκεντρισμό, την παθητικότητα.

Φιλοδοξούμε να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας, όλοι μαζί, ο ένας για τον άλλο.

Φιλοδοξούμε να γίνουμε ενεργά και ζωντανά κύτταρα μιάς δημιουργικής τοπικής κοινωνίας, που εκπαιδεύεται στις συλλογικές και άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες.

Μια κοινωνία με πίστη στον εαυτό της, με δυναμικό ενδιαφέρον για το καλό του καθενός ξεχωριστά και όλης της κοινότητας και με όνειρα για ένα καλύτερο αύριο.

Μέσα μας δεν πρέπει να κατοικεί ο φόβος, η υποταγή και η ανυποληψία.

Μέσα μας πρέπει να κατοικεί ο αλληλοσεβασμός, η αξιοπρέπεια και η ελευθερία.

Καλωσήρθατε στο καινούργιο που γεννιέται και υπόσχεται να σας κοιτάζει πάντα στα μάτια.


Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>