ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Synergasia_logo1.jpg

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Αγαπητοί συμπολίτες και αγαπητές συμπολίτισσες,

Παναγιώτης Κανακάκης

Παναγιώτης Κανακάκης

Η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» είναι η δημοτική κίνηση, η οποία γεννήθηκε μέσα από την αναγκαιότητα της ένωσης αυτοδιοικητικών δυνάμεων, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας και των κατοίκων της. Οι δημοτικές κινήσεις «Ανάσα», «αλλάΖΩ» και «Πολίτες» διαπιστώνουν ότι μας ενώνουν πολλά κοινά οράματα για την πόλη μας και συσπειρώνοται για την υλοποίησή τους.

Είναι σίγουρο ότι ο Δήμος Κηφισιάς μπορεί να διοικηθεί καλύτερα, εάν υπηρετήσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, το βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ», με πλήρη διαφάνεια, συμμετοχικές διαδικασίες και σεβασμό στη νομιμότητα, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Δίνουμε προτεραιότητα στην αναδιοργάνωση και πλήρη ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών του Δήμου, για την αξιόπιστη και αποτελεσματική στήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση και βιώνουν την υποβάθμιση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, ειδικά στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Στην περίληψη του προγράμματός μας, που κρατάτε στα χέρια σας, θα διαπιστώσετε πώς σκεπτόμαστε να λειτουργήσουμε το Δήμο, πώς βλέπουμε τη συμμετοχή μας σε κοινωνικές δράσεις και πώς θα συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς και τους συμπολίτες μας, για να δώσουμε λύσεις σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, την αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, τη συγκοινωνία και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τις χρήσεις γης, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές παρεμβάσεις. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων μας σε δράσεις για την Πόλη μας, τους συμπολίτες μας, τα παιδιά μας αλλά και την τρίτη ηλικία. Η προσφορά και η αλληλεγγύη δίνουν νόημα και αξία στη ζωή μας. Εάν μας δώσετε τη δύναμη, θα κατευθύνουμε τους μειωμένους κατά 65% δημοτικούς πόρους σε έργα αναγκαία για τη βελτίωση της καθημερινότητας και όχι σε έργα βιτρίνας. Επίσης, θα αγωνιστούμε για τη διασφάλιση πρόσθετων πόρων μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργασιών με άλλους Δήμους της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και για την επανάκτηση των πόρων που χάθηκαν λόγω μνημονιακών κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο και έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας είναι όλοι και όλες τους άτομα ευαισθητοποιημένα στα προβλήματα της Πόλης μας, με παρουσία στον κοινωνικό και επαγγελματικό στίβο, με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς στον κοινό μας αγώνα.

Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες που αναζητούν μία πιο ανθρώπινη καθημερινότητα, θα εμπιστευθούν την τύχη του Δήμου μας στον ενωτικό συνδυασμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», για ένα καλύτερο αύριο στην Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη. Προσωπικά, σας διαβεβαιώνω ότι θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις στην υλοποίηση των στόχων μας και θα είμαι πάντα διαθέσιμος να ακούω τα προβλήματα των συμπολιτών μου και να δίνω λύσεις.

Κηφισιά 15-4-2014
Παναγιώτης Κανακάκης
Υποψήφιος Δήμαρχος

10342500_630782290341786_8719135131273175810_n

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

(ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ)

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

• Θα λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η αντιπροσωπευτική, συμμετοχική και δημοκρατική λειτουργία του Δήμου, με έμφαση:

α) στη λειτουργία των οργάνων διοίκησης του Δήμου (Δημοτικό Συμβούλιο, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Οικονομική Επιτροπή, Εκτελεστική Επιτροπή, Δήμαρχος) και των Υπηρεσιών του,

β) στο ρόλο της Αντιπολίτευσης, ο οποίος ήταν και είναι σημαντικός,

γ) στο ρόλο του Δημότη – Πολίτη και των Συλλογικών Οργάνων των Τοπικών Κοινωνιών

• Θα δοθεί οριστικό τέλος σε πρακτικές πελατειακών σχέσεων και αδιαφανών διαδικασιών. Στόχος μας η εξυπηρέτηση του πολίτη μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες που αναδεικνύουν το ρόλο και τη χρησιμότητα των υπηρεσιών του Δήμου μας.

• Η επιταγή του νόμου να ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες και να διατυπώνουν άποψη επί των θεμάτων που τους αφορούν πριν από την λήψη των σχετικών αποφάσεων θα τηρηθεί απολύτως. Τίποτα δε θα φθάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, εάν στον φάκελο δεν υπάρχει η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και η θέση της επί του θέματος.

• Η Επιτροπή θεσμών και διαδικασιών θα αποτελεί το όργανο, το οποίο θα μελετά και θα εισηγείται Κανονιστικές Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία.

• Καθιέρωση του συμμετοχικού προϋπολογισμού με ενεργό ρόλο των πολιτών

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ρόλος των δήμων ολόκληρης της χώρας ως προς την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών θα πρέπει να στοχεύει στην αποκέντρωση και να καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η κοινωνική όμως πρόνοια και η κοινωνική πολιτική δεν αποτελούν φιλανθρωπικές δράσεις. Στόχος της ορθής άσκησης της κοινωνικής πολιτικής είναι η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα φέρουν σε συνεργασία όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθίσταται ο τοπικός σύνδεσμος όλων των φορέων με κεντρικό όραμα μια κοινωνία συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέσα σε συντονιστικά γραφεία την άφιξη του κοινωνικά αποκλεισμένου που δεν τολμά να εμφανιστεί.

Τα ίδια τα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών είναι αυτά που σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, την Εκκλησία, τη δημοτική παράταξη και τους πολίτες θα εντοπίζουν τις ομάδες ή τα άτομα που χρήζουν προνοιακής στήριξης. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες «δράσεις προτεραιότητας» με κοινωνικό και προνοιακό χαρακτήρα, όπως:

• η ανάπλαση, προστασία και ανακαίνιση κτιρίων, δημόσιων χώρων, υποβαθμισμένων τοποθεσιών και μολυσμένων γηπέδων,

• η ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος, μέσω τοπικών συμφώνων και πρωτοβουλιών για την απασχόληση,

• η προστασία των μόνιμων θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων θέσεων και ευκαιριών για εργασία και απασχόληση,

• η προσφορά πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και διεξόδων.

Δημοτικό Πολυϊατρείο

 

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τις τραγικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στη ζωή μας η πολιτική των μνημονιακών δεσμεύσεων και στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Το Δημοτικό Ιατρείο πρέπει να λειτουργήσει ως φορέας πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας και εξαθλίωσης, καταρχάς για τη στήριξη των ανασφάλιστων και οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, Ελλήνων και μεταναστών.

Επίσης, να συνδράμει όλους τους συμπολίτες μας με στοχευμένες παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα. Η λειτουργία του θα είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη και θα συντονίζεται από επιτροπή που θα αποτελείται από ιατρό, οδοντίατρο, κοινωνική λειτουργό, νοσηλευτή, διαιτολόγο κλπ. και θα εκπονεί το καθημερινό πρόγραμμα ιατρικής φροντίδας των συμπολιτών μας στα Δημοτικά Ιατρεία. Παράλληλα, θα υλοποιεί προγράμματα ενημέρωσης, με στόχο την πρόληψη σε σχολεία ,οίκους ευγηρίας, ΚΑΠΗ, και σε άλλους δημόσιους χώρους . Η λειτουργία του θα γίνει σε εθελοντική βάση και θα βασίζεται στην προσφορά όλων όσων επιθυμούν να συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην:

• Μέριμνα και νοσηλεία στο σπίτι, διότι πάρα πολλοί ηλικιωμένοι ασθενείς συμπολίτες μας και όχι μόνο έχουν τέτοια ανάγκη .

• Φροντίδα της ψυχικής υγείας των Δημοτών με σχετικές παρεμβάσεις τόσο στα δημοτικά ιατρεία όσο και σε πιο ανοιχτές εκδηλώσεις.

Το Δημοτικό Ιατρείο θα συνεργάζεται στενά με όμορα Δημοτικά Ιατρεία άλλων Δήμων καθώς και με τα Δημόσια Νοσοκομεία που βρίσκονται στο Δήμο μας και σε όμορους Δήμους, για ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και ουσιαστική βοήθεια στους πολίτες που έχουν ανάγκη ταχείας προώθησης σε υπηρεσίες δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΜΑΤΩΝ

Βασικές αρχές ενός εναλλακτικού μοντέλου που εμείς προτείνουμε

• Πρόληψη, διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, ανακύκλωση.

• Ενίσχυση της αποκεντρωμένης διαχείρισης και περιορισμός στο ελάχιστο της ποσότητας των σύμμεικτων απορριμμάτων, που έχουν ανάγκη μεταφοράς.

• Ενθάρρυνση της άμεσης εμπλοκής των πολιτών μέσα από μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

• Πλήρης αποδέσμευση του σχεδιασμού της διαχείρισης απορριμμάτων από εργολαβικά συμφέροντα .

Η διαχείριση γίνεται σε 3 επίπεδα εκ των οποίων τα 2 πρώτα αφορούν άμεσα το Δήμο :

1ο επίπεδο (κατοικία, επιχείρηση, υπηρεσία) :

α) Διαλογή στην πηγή σε 4 κάδους (χαρτί – πλαστικά, γυαλί, μέταλλο, ξύλο – υπόλοιπα οργανικά και βιοαποδομήσιμα υλικά – υπολείμματα)

β) Οικιακή κομποστοποίηση

γ) Σημεία συλλογής συσκευασιών και άλλων τυποποιημένων προϊόντων – υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αξιοποιώντας τα υπάρχοντα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης και δημιουργώντας νέα (μπαταρίες, φάρμακα, ηλεκτρονικές και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα κλπ.)

δ) Μηχανικοί κομποστοποιητές για τους μεγάλους παραγωγούς οργανικών αποβλήτων (νοσοκομεία, μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλοι χώροι εστίασης).

2ο επίπεδο (ο Δήμος Κηφισιάς μόνος του ή σε συνεργασία με όμορους Δήμους):

Προτείνεται η δημιουργία αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης, με σχετικά απλό μηχανολογικό εξοπλισμό, χαμηλού κόστους, που θα περιλαμβάνει:

• κέντρο συγκέντρωσης προδιαλεγμένων ανακτήσιμων και ανακυκλώσιμων υλικών, από όλα τα σημεία διαλογής στην πηγή, αξιοποίηση – εμπορία – διάθεση,

• μονάδα επεξεργασίας – διαχωρισμού σύμμεικτων απορριμμάτων και κομποστοποίησης,

• μονάδα επεξεργασίας αδρανών

3ο επίπεδο (ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας ή περιφέρειας), Απομένει η χρήση, αποκλειστικά, ενός χώρου υπολειμμάτων

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Οι οικονομικές και άλλες δραστηριότητές των ανθρώπινων κοινωνιών, είναι αυτές που διαμορφώνουν τους χώρους τους, τις πόλεις τους, παρεμβαίνοντας στο συνολικό φυσικό περιβάλλον. Πόλεις- καθρέφτες του πολιτισμού μας, με η χωρίς εισαγωγικά, σε κάθε χρονική στιγμή. Η έντονη οικοδομική δραστηριότητα στη πόλη μας, ξεκινά στα δεύτερα μισά της δεκαετίας του ’70 με έξαρση στα τέλη της του ’80 και μετά.

Δυστυχώς αυτό γίνεται χωρίς η πόλη να είναι προετοιμασμένη και θωρακισμένη με ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο, που να ελέγχει και να κατευθύνει αυτή την ανάπτυξη, σύμφωνα με τις πραγματικές της ανάγκες με αποτέλεσμα, την ανορθόδοξη ανάπτυξή της με χρήσεις που υπερκαλύπτουν όχι μόνο την πόλη μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή και έχουν τις αντίστοιχες επιπτώσεις(κυκλοφοριακό, ηχορύπανση, μόλυνση της ατμόσφαιρας και μείωση υποδομών απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία μιας πόλης, μείωση αστικού και περιαστικού πρασίνου κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων κ.λ.π.)

Η αντίφαση ανάμεσα στον μέχρι τώρα τρόπο «ανάπτυξης» και στη ποιότητα ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών φθάνει στα όριά της. Απαιτούνται πλέον πολιτικές και στρατηγικές που δεν θα θυσιάζουν στο βωμό του αδηφάγου κέρδους τις αξίες και τη ποιότητα ζωής αλλά αντίθετα θα σέβονται τον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον. Για να υλοποιηθούν παρόμοιου τύπου πολιτικές, απαιτούνται ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, με συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων της πόλης και ένα πρόγραμμα μακροχρόνιας ανάπτυξης με βάση τις παραπάνω αρχές, στο οποίο θα πρέπει να δεσμευτούν για τη σταδιακή υλοποίηση του όλες οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Γι’αυτό πρέπει να ξαναδούμε το αναπτυξιακό πρότυπο στο δήμο μας με τη χωρική καταγραφή των οικονομικών δραστηριοτήτων (Βγενής αλλά κύρια Γγενήςτομέας), την ανασυγκρότησή τους, καθώς και ενδεχόμενους νέους τομείς ήπιας ανάπτυξης (έρευνα -εκπαίδευση-πολιτισμός-αθλητισμός-τουρισμός), που θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας . Έτσι προκύπτουν οι χρήσεις γης, οι μετακινήσεις, οι υποδομές και οι αναγκαίες ρυθμίσεις στη πόλη μας που θα πρέπει να αποτυπωθούν στο νέο Γ.Π.Σ. που θα καταρτίσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Πόλη μας αντιμετωπίζει πολεοδομικό πρόβλημα και δεν αρκούν οι θεωρίες και τα αόριστα λόγια, αλλά πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα.

• Πρέπει να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο, όπου δεν υπάρχει, σε ότι αφορά τις χρήσεις γης, να είναι σαφές και να μην επαφίεται μόνο στην διακριτική ευχέρεια της σχετικής επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου.

• Περιορισμό της επέκτασης του σχεδίου πόλης , με εξαίρεση τις περιοχές για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης τους

• Επανεξέταση των όρων δόμησης με ιδιαίτερη έμφαση στον ορεινό όγκο της πόλης μας, καθώς και στη παρακηφήσια περιοχή

• Ολοκλήρωση των πράξεων αναλογισμού και απόδοση τους σε κοινή χρήση

• Αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. στην λογική της διαφύλαξης του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, για μια πόλη λειτουργική για τις ανάγκες των κατοίκων της πχ με πρόβλεψη νέου Κοιμητηρίου Κηφισιάς

• Χρήσεις νομίμως υφιστάμενες μέχρι να δημοσιευτεί το διάταγμα αναθεώρησης του Γ.Π.Σ. εξακολουθούν να ισχύουν.

• Ανατροπή της πρότασης σχεδίου νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής και την πρόβλεψη της Κηφισιάς ως υπερτοπικού κέντρου

• Αναβάθμιση παραδοσιακών οικισμών, αξιόλογων αρχιτεκτονημάτων, δημόσιων κτιρίων, αλλά και υποβαθμισμένων περιοχών. Κατοχύρωση και αξιοποίηση των δημόσιων χώρων για όλους τους πολίτες, με έμφαση στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Επισημαίνουμε την πάγια θέση μας, ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ανεξέλεγκτα βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στα όρια του ενιαίου δήμου Κηφισιάς, θα πρέπει να κατέβουν ΟΛΕΣ και να επανατοποθετηθούν ύστερα από ειδική μελέτη, που θα διενεργήσει επίσημος δημόσιος φορέας, σε συγκεκριμένους και μόνο δημοτικούς ή δημόσιους χώρους, ώστε να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν περισσότερο, η υγεία των κατοίκων από την εκπομπή σήματος κινητής τηλεφωνίας.

ΑΣΤΙΚΟ – ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Το αστικό πράσινο το χρωστάμε κυρίως στους ιδιωτικούς κήπους γι” αυτό προτείνουμε: κίνητρα σε ιδιώτες (π.χ. μείωση τελών) για την κατασκευή υπόγειων συλλεκτήρων νερού στις αυλές τους.

Σκοπός μας είναι η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και η ενοποίηση μέσω κατάλληλων ρυθμίσεων των πολεοδομικών ενοτήτων και συγκεκριμένα :

• Προτείνεται η διατήρηση του δάσους του ΤΑΠ-ΟΤΕ, σήμερα ιδιοκτησία ΙΚΑ, στην περιοχή Ζαφειρίου στη Ν.Ερυθραία και του δασικού χαρακτήρα έκτασης (τόσο του ΙΚΑ όσο και ιδιωτών) στην περιοχή Παλιάγιαννη Κηφισιάς (οδοί: Χ. Τρικούπη, Π. Μπακογιάννη, Θήρας). Πρόθεσή μας είναι η διατήρησή του με έναν τέτοιο τρόπο έτσι ώστε και η πόλη μας να επωφεληθεί αλλά και οι ιδιοκτήτες του να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

• Προτείνουμε την διατήρηση και ανάδειξή του ρέματος Κοντοχρήστου, θεωρώντας ότι είναι ένας σημαντικός άξονας πρασίνου μέσα στο αστικό περιβάλλον της πόλης μας και αποτελεί σημείο αναφοράς στην προτεινόμενη ενοποίηση πολεοδομικών ενοτήτων.

• Στην Πολιτεία υπάρχουν σημαντικές ρεματιές που σε συνδυασμό με τα ήδη διαμορφωμένα πάρκα της περιοχής και διατηρώντας την μορφολογία τους μπορούν να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν σε τοπικά πάρκα και ζώνες περιπάτου.

• Η διαφύλαξη της Πεντέλης πρέπει να είναι απόλυτη και να στηριχτεί στην ενεργοποίηση όλων των όμορων δήμων και των πολιτών και των φορέων τους. Την ίδια αντιμετώπιση πρέπει να έχουμε σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης χώρων πρασίνου (όπως το δασόκτημα Συγγρού) και φυσικά οι μεγάλες και μικρές δασικές εκτάσεις της Εκάλης

• Για την περιοχή Κηφισού έχει εκπονηθεί μελέτη ήπιας παρέμβασης. Κύριο μέλημα αποτελεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η αποκατάσταση από την κακοποίηση και την καταπάτηση.

• Προτείνεται η λειτουργία λισματοποίησης στο νταμάρι του Κοκκιναρά

ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

Σαν φυσικό πόρο πρέπει πλέον να αντιμετωπίζουμε το νερό της βροχής. Τόνοι νερού χάνονται ανεκμετάλλευτοι, οι οποίοι μπορούν να συλλεχθούν σε υπόγειες δεξαμενές για την χρησιμοποίησή τους από τον Δήμο. Συνδιαστικά προτείνεται η επανατροφοδότηση όσων «αμπολών» υπάρχουν με νερό για την προσπάθεια διατήρησης ενός χαρακτηριστικού στοιχείου της Πόλης.

Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση του δικτύου λυμάτων, ώστε όλες οι κατοικίες του Δήμου μας να είναι συνδεδεμένες με το αποχετευτικό δίκτυο.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Το πρόβλημα της κυκλοφορίας δημιουργείται από τις χρήσεις γης, την καταστρατήγηση της σχετικής νομοθεσίας και την αύξηση των οχημάτων.

Πιστεύουμε ότι οι ρυθμίσεις υπερτοπικής κυκλοφορίας μπορούν να γίνουν με διαδημοτικές συνεννοήσεις και έναν ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό, τον οποίο να συντονίσει η αιρετή Περιφέρεια. Άμεσα πρέπει να γίνει :

• απελευθέρωση των πεζοδρομίων προς χρήση των πεζών

• επικαιροποίηση και υλοποίηση στο παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς του δικτύου πεζοδρόμων που είχε προβλεφθεί στην ισχύουσα κυκλοφοριακή μελέτη

• εξασφάλιση πρόσβασης των ΑΜΕΑ σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους

• έλεγχος πρασιών και ενεργοποίηση των νομικών διαδικασιών για την απελευθέρωσή τους από αυθαίρετες κατασκευές,

• συνεργασία με τους φορείς των Μ.Μ.Μ για αύξηση δρομολογίων, όπου χρειάζεται.

Μακροπρόθεσμα Μέτρα

• πρόγραμμα διαπλάτυνσης και επιδιόρθωσης των πεζοδρομίων, αλλά και κατασκευής νέων, με τις όλες τις απαιτούμενες σύγχρονες προδιαγραφές,

• ενοποίηση πολεοδομικών ενοτήτων με δίκτυα πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, σε συνδυασμό με την πρότασή μας για αξιοποίηση των ρεματιών, των αστικών δασικών εκτάσεων, των πάρκων, των αθλητικών χώρων και των σχολείων.

• έλεγχος του κυκλοφοριακού φόρτου και ρύθμιση της κυκλοφορίας μέσω σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων.

• Η διεκδίκηση της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού στο σταθμό της Κηφισιάς και επέκταση του μέχρι τον Άγιο Στέφανο με παράλληλη πρόβλεψη ανταπόκρισης με άλλα ΜΜΜ

ΔΙΟΔΙΑ

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, όλους τους φορείς της πόλης μας και όλους τους πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιδιώκουμε τη συμμετοχή όλων στα πολιτιστικά δρώμενα, για καλύτερη ποιότητα ζωής. Στόχοι μας είναι:

• η αξιοποίηση των υφιστάμενων Πνευματικών Κέντρων, η δημιουργία νέων καθώς και ο κατάλληλος εξοπλισμός τους,

• η ανάδειξη καλλιτεχνών- συμπολιτών μας, η δραστηριοποίηση τοπικών καλλιτεχνικών σχημάτων, και η προώθηση διαδημοτικών και διακρατικών πολιτιστικών συνεργασιών,

• η αναβάθμιση των Μενανδρείων και η αξιοποίηση του Άλσους Κηφισιάς με πολιτιστικές δράσεις όλο το χρόνο,

• η προσπάθεια δημιουργίας μεγάλου Πνευματικού Κέντρου Κηφισιάς ιδιοκτησίας του Δήμου Κηφισιάς που θα διαθέτει αίθουσες συνελεύσεων, χορού, συμποσίων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων,

• η ανάδειξη των Μουσείων μας, της ιστορίας της πόλης και των αρχιτεκτονικών της θησαυρών,

• ο εκσυγχρονισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης και ο εμπλουτισμός των σχολικών βιβλιοθηκών με παιδαγωγικό υλικό,

• διεκδίκηση και βέλτιστη χρήση των κονδυλίων-χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνονται για την Αυτοδιοίκηση και για τον Πολιτισμό.

• συστηματική διοργάνωση σεμιναρίων και μαθημάτων πάνω σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα (π.χ. Ιστορία, Φιλοσοφία, Επικοινωνία κά).

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η ανάπτυξη του Αθλητισμού σε Κηφισιά – Ερυθραία – Εκάλη απαιτεί μια ριζική αναθεώρηση των προτεραιοτήτων αλλά και επαναπροσδιορισμό των αναγκών. Ο Δήμος Κηφισιάς διαθέτει ομάδες και αθλητές που αποτελούν σημείο αναφοράς για τον ελληνικό αθλητισμό. Αυτό μας κάνει περήφανους ως πολίτες αυτού του τόπου, ταυτοχρόνως όμως κανένας μας δεν μπορεί να εθελοτυφλεί, μπροστά στους κινδύνους που παραμονεύουν. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και ο δικός μας στόχος είναι διττός. Αφενός να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τα μέσα την περαιτέρω αναβάθμιση του πρωταγωνιστικού ρόλου ομάδων και αθλητών του Δήμου στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δρώμενα και αφετέρου να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες ώστε να μην περιοριστεί η πρόσβαση κάθε πολίτη στους χώρους αλλά και τα προγράμματα άθλησης για όλους. Κάτω από αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να υπάρξει ένα οριστικό ξεκαθάρισμα ανάμεσα στον επαγγελματικό αθλητισμό και τον αθλητισμό για όλους τους πολίτες, ασχέτως ηλικίας και φύλου, χωρίς αποκλεισμούς .

Προτείνουμε:

• την άμεση καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων που υπάρχουν σε Κηφισιά- Νέα Ερυθραία – Εκάλη.

• την διερεύνηση του καθεστώτος λειτουργίας για κάθε μια από αυτές ξεχωριστά.

• τον άμεσο έλεγχο όλων των συμβάσεων παραχώρησης εγκαταστάσεων σε ιδιώτες και ομάδες, όπου φυσικά υπάρχουν.

• την καταγγελία των συμβάσεων εκείνων που απαγορεύουν ή περιορίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη χρήση τους.

• την κατασκευή (ή επέκταση ενός υπάρχοντος) κλειστού γυμναστηρίου χωρητικότητας 2.500 θεατών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των επαγγελματικών ομάδων του Δήμου.

• την κατασκευή δύο κλειστών μικρών προπονητηρίων. Ένα για να καλύψει τις ανάγκες της Εκάλης και της Νέας Ερυθραίας και ένα για τη Νέα και την Κάτω Κηφισιά.

• την άσκηση πίεσης για την εκχώρηση, από την πλευρά της Κυβέρνησης , ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, με τους αντίστοιχους πόρους για την ανάπτυξη του αθλητισμού στις μικρές ηλικίες.

• την ενίσχυση των προγραμμάτων αθλητισμού για όλους, μέσα από δράσεις φυσικής άσκησης και αναψυχής, με αξιοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου, σε σύνδεση με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στόχος, κάθε αθλούμενος , τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο να υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο.

• την σύνδεση του σχολείου με τους αθλητικούς χώρους , όπου αυτό είναι εφικτό στο Δήμο μας.

• την διοργάνωση ενός σημαντικού αθλητικού δρώμενου κάθε μήνα (αγώνες δρόμου, ποδηλατικούς αγώνες, τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ ομάδων της πόλης, τουρνουά τένις για αρχάριους κλπ).

Στόχος είναι αφενός να εμπεδωθεί στους πολίτες του Δήμου η χαρά της συμμετοχής σε κάθε μορφή άθλησης και αφετέρου να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές.

ΝΕΟΛΑΙΑ

Οι κυβερνητικές πολιτικές και η αδιαφορία της παρηκμασμένης Δημοτικής Διοίκησης έχουν οδηγήσει τους νέους συμπολίτες μας στο περιθώριο, χωρίς ουσιαστικές δυνατότητες έκφρασης και δημιουργικών διεξόδων. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η δραστηριοποίηση της νεολαίας μας και η συμμετοχή της στη διαμόρφωση των αποφάσεων και των δράσεων που αφορούν στην καθημερινότητα όλων μας. Πυλώνες-άξονες προγράμματος για τη Νεολαία: Παιδεία και Πολιτισμός:

• δημιουργία και ενίσχυση δομών αλληλεγγύης, όπως κοινωνικά φροντιστήρια, πνευματικά κέντρα σε κάθε δημοτική ενότητα, δημοτικές δανειστικές βιβλιοθήκες και γενικά χώροι ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στους νέους που επιθυμούν να εκφραστού βιβλίο τεχνικού ελέγχου, το οποίο θα τηρείται σε κάθε σχολείο και θα ελέγχεται από τους αρμόδιους δημοτικούς υπαλλήλους σε τακτά χρονικά διαστήματα,

• αναβάθμιση και αξιοποίηση των αμφιθεάτρων αλλά και ολόκληρων των σχολείων κατά τις αργίες και τις απογευματινές ώρες, για δημοτικές δράσεις και εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Δ.Ε.Π. και τους Διευθυντές των σχολείων,

• δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην πόλη μας,

• καθιέρωση ετήσιας ημερίδας για την εκπαίδευση υπό την αιγίδα του Δήμου και τη συμμετοχή όλων των τοπικών εκπαιδευτικών φορέων,

• ενεργοποίηση των σχολικών συμβουλίων, όπως ορίζει ο νόμος,

• επίλυση σε μόνιμη βάση του ζητήματος της φύλαξης των σχολείων,

• ενεργειακή αυτονομία των σχολικών κτιρίων, αρχίζοντας από τον εξωτερικό φωτισμό,

• συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών ομάδων στη διαχείριση και λειτουργία δημοτικού θεάτρου-κινηματογράφου,

• ενεργοποίηση και ουσιαστική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων. Απασχόληση-κοινωνική ένταξη

• δημιουργία Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης,

• μείωση δημοτικών τελών για τους πληττόμενους από την οικονομική κρίση συμπολίτες μας, όπως είναι οι άνεργοι,

• αλληλέγγυα δομή του δήμου με νομική υποστήριξη για όλους τους συμπολίτες μας, με έμφαση σε θέματα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά,

• επίσπευση παροχής δωρεάν μετακινήσεων για ανέργους και προσπάθεια δημιουργίας δωρεάν Τοπικής Συγκοινωνίας στα πλαίσια του ενιαίου Δήμου

• αξιοποίηση δημόσιας ιδιοκτησίας προς όφελος των πληττόμενων στρωμάτων, έναντι της ιδιωτικής αυθαιρεσίας, όπου αυτό μπορεί να καταστεί νομικά εφικτό. Κύρια θέση μας είναι ότι τα άτομα που έχουν οδηγηθεί στην ανεργία, δεν είναι απλά ένα ποσοστό επί τοις %, αλλά συμπολίτες μας με προσωπικότητα, σπουδές, αγωνία για το παρόν και το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους. Οφείλουμε να σταθούμε πλάι τους και να τους βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο- και θα το κάνουμε.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση της εγκληματικότητας στην πόλη μας. Είμαστε υπέρ της πρόληψης με κοινωνικές παρεμβάσεις. Είμαστε αντίθετοι σε δράσεις, οι οποίες, με πρόσχημα την ασφάλεια, θίγουν βασικές ελευθερίες των πολιτών.

Οι προτάσεις που καταθέτουμε σχετικά με την ασφάλεια βασίζονται στους παρακάτω πέντε άξονες:

• την αποδέσμευση της όποιας αστυνομικής δύναμη από την φύλαξη μεμονωμένων προσώπων και την ενίσχυση της δύναμης για την φύλαξη της πόλης μας,

• την επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για την ασφάλεια των «εύκολων στόχων» της πόλης μας,

• τη συνεργασία Δήμου- Αστυνομίας για την καταγραφή των προβλημάτων, των αδυναμιών και των αιτημάτων, καθώς και τον προσδιορισμό ενός πλαισίου συνεργασίας,

• διάβημα του Δήμου προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με τα αιτήματα που θα προκύψουν από το παραπάνω πλαίσιο συνεργασίας,

• εφόσον κριθεί σκόπιμο τα παραπάνω θα μπορούσαν να γίνουν και σε ένα πιο διευρυμένο διαδημοτικό επίπεδο.

ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Εκτός από την ποιότητα ζωής των δημοτών, μας ενδιαφέρει επίσης σοβαρά -για λόγους αρχών και ιδεολογίας- και η ευζωία των αδέσποτων στο Δήμο μας.

Θέση μας είναι ότι τα ζώα που βρέθηκαν, και μάλιστα από υπαιτιότητα όχι δική τους αλλά των ανθρώπων, να ζουν στην πόλη μας άστεγα και διωγμένα, δικαιούνται να έχουν τροφή, νερό, καλή υγεία (εμβολιασμένα, στειρωμένα, υγιή) και να απολαμβάνουν το σεβασμό και τη φροντίδα της διοίκησης του Δήμου – όπως και των δημοτών.

Δεσμευόμαστε, λοιπόν, να μεριμνήσουμε για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων του Δήμου μας.
Για το σκοπό αυτό, θα αναπτύξουμε δράσεις σε δύο επίπεδα:

Α) Απευθυνόμενοι στην κοινωνία.

Η βασική αιτία για την ύπαρξη αδέσποτων ζώων είναι η εγκατάλειψή τους από ασυνείδητους ιδιοκτήτες.
Θα πάρουμε μέτρα για να χτυπήσουμε στη ρίζα του αυτό το θλιβερό φαινόμενο.
Θα καλλιεργήσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο αισθήματα υπευθυνότητας και ζωοφιλίας στους κατοίκους της περιοχής ευθύνης μας.
Θα απαιτήσουμε επίσης από την κεντρική κυβέρνηση να εισάγει στα σχολεία ανάλογο μάθημα, ώστε η νέα γενιά να γαλουχηθεί με τις αξίες του σεβασμού για τα δικαιώματα όλων των νοημόνων και συναισθανόμενων πλασμάτων.

Παράλληλα θα οργανώνουμε σεμινάρια, ανοικτές εκδηλώσεις ενημέρωσης, χάπενινγκ με κεντρική ιδέα την εμπέδωση της έννοιας των Δικαιωμάτων των ζώων.

Η διοίκηση του Δήμου μας θα λειτουργήσει παρακινητικά δια του παραδείγματος. Θα φροντίσουμε να υπάρχει πάντα φαγητό και νερό για τα αδέσποτα της πόλης, διαφημίζοντας αυτές τις ενέργειες.
Θα τοποθετήσουμε σε κομβικά σημεία πίνακες ανακοινώσεων για αγγελίες για χαμένα ζώα, ή για ζώα που βρέθηκαν και ψάχνουν την οικογένειά τους.

Θα μεριμνήσουμε ώστε να τοποθετηθούν καλαθάκια για καθαριότητα, μαζί με πινακίδες που να προτρέπουν τους ιδιοκτήτες που βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους να σέβονται τον περιβάλλοντα χώρο και τους συμπολίτες τους και να μαζεύουν στα ειδικά σακουλάκια τις ακαθαρσίες των ζώων τους.

Β) Σε δεύτερο επίπεδο, για την προστασία και φροντίδα απευθείας των ζώων:

Θα διασφαλίσουμε την εφαρμογή των ισχυόντων νόμων και όπου υπάρχουν κενά θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια διόρθωσής τους, στην κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής προστασίας των αδέσποτων.

Θα διεκδικήσουμε ανυποχώρητα τα κονδύλια που δικαιούται η Τ.Α. για να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το νόμο 4039/2014.

Συγκεκριμένα:

1. Θα συγκροτήσουμε την προβλεπόμενη πενταμελή Επιτροπή που θα ασχοληθεί υπεύθυνα με την υλοποίηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων συντροφιάς, καθώς και την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, και θα κάνουμε σύμβαση με κτηνίατρο.

2. Όλα τα αδέσποτα θα περισυλλεγούν ώστε να εξεταστούν, να υποβληθούν σε θεραπεία αν υπάρχει ανάγκη, να εμβολιαστούν, να στειρωθούν, να σημανθούν και να αποκτήσουν βιβλιάριο υγείας που θα φυλάσσεται από την υπεύθυνη Επιτροπή.
Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής σήμανσης θα περνάνε απευθείας στη βάση δεδομένων του αρμόδιου Υπουργείου.

Στη συνέχεια, τα ζώα θα φιλοξενούνται σε χώρους του Δήμου για εύλογο χρόνο, στην προσπάθεια να βρεθεί οικογένεια να τα υιοθετήσει, αλλιώς θα επανατοποθετούνται στην γειτονιά όπου ζούσαν και όπου φιλόζωοι κάτοικοι θα τα φροντίζουν.

3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων, θα συγκροτηθούν, όπως ορίζει ο νόμος, συνεργεία από έμπειρα και κατάλληλα άτομα (θα μεριμνήσουμε να εκπαιδευτούν για το σκοπό αυτό).
Η όλη διαδικασία θα ελέγχεται από τον κτηνίατρο του Δήμου.

4. Είναι απαραίτητη επίσης η δημιουργία και λειτουργία Κτηνιατρείου και Καταφυγίου, δημοτικού ή και διαδημοτικού, αν υπάρχει η δυνατότητα με όμορους δήμους.

Για να διευκολυνθεί η προσπάθειά μας για την προστασία των αδέσποτων ζώων, θα θεσπίσουμε, στα πλαίσια της Δημοτικής Αστυνομίας όταν επανασυσταθεί, ειδική Ομάδα Αστυνομίας για τα Ζώα, η οποία θα ελέγχει τη σωστή εφαρμογή του Προγράμματος, προς όφελος πάντα των ζώων.
Σε περίπτωση που εντοπίζεται παράβαση, ακολουθώντας τις από το Νόμο 4039 /2014 προβλεπόμενες διαδικασίες, η ειδική αυτή Ομάδα θα αναλαμβάνει να επιβάλλει και να εισπράττει το πρόστιμο.
Το εισπραττόμενο ποσό θα διατίθεται αποκλειστικά για τη βελτίωση της λειτουργίας του δημοτικού Κτηνιατρείου και του Καταφυγίου.

Σε αυτή την προσπάθεια, στα πλαίσια της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Τ.Α. από την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης των Μνημονίων, θέλουμε δίπλα μας αρωγούς τους εθελοντές/ζωόφιλους δημότες και τα Φιλοζωικά Σωματεία, με κοινό στόχο τη διασφάλιση της ευζωίας των αδέσποτων.

10342500_630782290341786_8719135131273175810_n


Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>