Οι Απόψεις μου για το Μακεδονικό

Οι Απόψεις μου για το Μακεδονικό

Παναγιώτης Κανακάκης
007

Αφορμή για τη διατύπωση απόψεων για το μακεδονικό ζήτημα, μου δίνεται από το ψήφισμα, που «ομόφωνα» έβγαλε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κηφισιάς, κατά την προτελευταία συνεδρίαση του, στην οποία απουσίασα λόγω εκτάκτου επαγγελματικού μου συμβάντος.

Ιστορικά και γεωγραφικά το συγκεκριμένο θέμα, απασχολεί την χωρά μας για πάνω από έναν αιώνα.

Οι ενέργειες και κυρίως οι παραλείψεις των ενεργειών, εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων, ήταν πολλές και μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, όπου πάνω από 140 χώρες, αποκαλούν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία. Έχουν δώσει δε το δικαίωμα στις προηγούμενες κυβερνήσεις της γειτονικής χώρας, να προσπορίζονται και να καπηλεύονται την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, η καλύτερη στιγμή επίλυσης του Μακεδονικού, ήταν την περίοδο διακυβέρνησης της χωράς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δυστυχώς για λογούς που θα πρέπει να εξηγήσει ο τότε υπουργός εξωτερικών, έριξε την κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξει συμφωνία.

Έκτοτε έγιναν προσπάθειες και δημιουργήθηκε η λεγομένη εθνική γραμμή, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον ορό Μακεδονία.

Στις μέρες μας, δημιουργήθηκε ευνοϊκή συγκυρία με την αλλαγή της κυβέρνησης των Σκοπίων, η οποία επειδή ήθελε να μπει στην διαδικασία ένταξης στην ευρωπαϊκή ένωση και στο ΝΑΤΟ, έδειξε πρόθυμη να συζητήσει και να συμβιβαστεί με μια επωφελή συμφωνία, τόσο όσον αφορά το όνομα όσο και τα αλυτρωτικά στοιχεία που εμπεριέχονται στο σύνταγμα τους.

Θεωρώ ότι ήταν μεγάλη επιτυχία η επίτευξη συμφωνίας με την γείτονα χώρα, αφού πέρα από τον γεωγραφικό προσδιορισμό πέτυχε να διασφαλίσει την χρήση αυτού του ονόματος και στο εσωτερικό των Σκοπίων και κυρίως, πέτυχε να απαλείψει τις οποίες σκέψεις υπήρχαν, για την καταγωγή των σκοπιανών και την ιστορία τους.

Χάρηκα πολύ όταν άκουσα τον υπουργό εξωτερικών της γειτονικής χώρας σε συνέντευξη του να δηλώνει ότι οι πολίτες των Σκοπίων είναι σλάβικης καταγωγής.

Να τονίσω, ότι η επίτευξη αυτής της συμφωνίας εμποδίζει και τα σχέδια της Τουρκίας για την δημιουργία ισλαμικού τόξου στα βόρεια σύνορα μας και ταυτόχρονα, αποθαρρύνει και ουσιαστικά αποτρέπει την καλλιέργεια τόσο εκ μέρους της Αλβανίας, αλλά και της Βουλγαρίας, του λεγομένου μεγαλοϊδεατισμού και της αλλαγής των συνόρων. Ταυτόχρονα ανοίγουν οι ορίζοντες για οικονομική συνεργασία με όλα αυτά τα κράτη και με την Ελλάδα να κατέχει ηγεμονικό ρολό.

Αυτή η συνεργασία θα είναι επωφελής για τους λαούς των Βαλκανίων και από μια περίοδο στενών και ζημιογόνων εθνικιστικών αντιλήψεων, θα περάσουμε στην φάση των συνεργασιών και της ανάπτυξης.

Το ζήτημα βεβαίως δεν έχει τελειώσει αφού υπολείπονται σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν οι γείτονες μας.

Άποψη μου είναι, ότι αντί κάποιοι στη χώρα μας να επιμένουν σε έναν στείρο εθνικισμό, που μόνο κακό έκανε στην πατρίδα μας όλα αυτά τα χρονιά, να βοηθήσουμε τα Σκόπια να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές στο σύνταγμα τους, ώστε να επικυρωθούν επισήμως και τελεσίδικα τα συμφωνηθέντα.

Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι το μακεδονικό είναι εθνικό θέμα και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αποφεύγονται οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις σκοπιμότητας που καλλιεργούν τις νοοτροπίες γραφικών αλλά και ακραίων στοιχείων που διχάζουν τους πολίτες θέτοντας θέματα πατριωτισμού και προδοσίας.

Τελειώνοντας θέλω κατηγορηματικά να τονίσω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει για λογούς κομματικής σκοπιμότητας να εμπλέκεται σε τόσο μεγάλα εθνικά θέματα, χωρίς να ενημερώνει σωστά τους δημοτικούς συμβούλους, ώστε αυτοί να είναι σε θέση να μπορούν να κρίνουν και να αποφασίσουν με ωριμότητα, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους.

Το ψήφισμα που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα (απουσίαζε η δημοτική παράταξη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ο εκπρόσωπος της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ) ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση και ο συντάκτης του ψηφίσματος, θέλησε να καταστήσει σαφές, την ιδεολογική και κομματική του ένταξη.


Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Ένα σχόλιο στο “Οι Απόψεις μου για το Μακεδονικό

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>