Νέα πρόσωπα και νέα δυναμική στην Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση

 Η εισηγητική ομιλία του επικεφαλής
Παναγιώτη Κανακάκη
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, 
σας καλωσορίζω σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, εδώ στο Σπίτι του Αθλητή, στην Ανοιχτή Γενική Συνέλευση της Δημοτικής μας Κίνησης Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση «ΑΝ.Α.Σ.Α.»
 
Θα αρχίσω αυτήν την εισήγηση στη συνέλευσή μας, κάνοντας ένα σχόλιο που αφορά την επικαιρότητα.
Χθες συνελήφθηκαν οι υπεύθυνοι της χρυσής αυγής µε την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής συμμορίας.
Πέρα από το αρχικό συναίσθημα ικανοποίησης και δικαίωσης θα έλεγα που μπορεί κάποιος να αισθάνθηκε, ακλούθησαν δεύτερες σκέψεις µε πολλά ερωτηματικά.
Γιατί έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να επιληφθούν η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη µε το θέμα που όλοιγνωρίζαμε και καταγγέλλαμε, δηλαδή ότι η χρυσή αυγή δεν ήταν μόνον ένα φασιστικό πολιτικό μόρφωμα αλλά μια εγκληματική οργάνωση.
Γιατί έπρεπε να βιώσουμε σαν κοινωνία, την ανοχή και την επιβολή των ταγμάτων εφόδου που έδερναν και σκότωναν συνανθρώπους µας.
Γιατί έπρεπε τόσα χρόνια να καλλιεργηθεί συστηματικά η βίαιη αντιμετώπιση της διαφορετικότητας είτε αυτό ήταν το χρώμα του δέρματος, είτε ήταν η θρησκευτική προτίμηση, είτε οι διαφορετικές απόψεις.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η υπεράσπιση τηςδημοκρατίας δεν είναι α λα καρτ δηλαδή µε το κατά πως µας βολεύει, αλλά μια διαρκής προσπάθεια κατοχύρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων και των θεσμών
Σήμερα αντί οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους [αναφέρομαι στα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης], αντί να επαίρονται, πρέπει να απολογηθούν για την ανοχή που επέδειξαν τόσα χρόνια στις προσπάθειες εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας.
Πρέπει να απολογηθούν και να απολογούνται καθημερινά για τις πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν μέχρι σήμερα και έχουν φτάσει τον ελληνικό λαό στην απόλυτη απελπισία, γεγονός που τρέφει τέτοιου είδους φασιστικά μορφώματα και πρακτικές.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι πιστεύω ότι τέτοια θέματα καταπολεμούνται αποτελεσματικά μόνον όταν εξαλείψει κανείς τα πραγματικά αίτια που τα δημιουργούν και αυτά δεν είναι άλλα από τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες και τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές των κυβερνώντων.
ΤΕΚΤΑΙΝΌΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΉ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Είναι σε όλους γνωστό ότι πριν από τριάμισι χρόνια περίπου υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο και ψηφίστηκε η περίφημη διοικητική μεταρρύθμιση ο Καλλικράτης.
Περιληπτικά θα σας δώσω μια εικόνα για αυτό που έχει συμβεί στα τελευταία τρία χρόνια. Ξεκινήσαμε µε 1600 δήμους και γίναμε 325.
Να θυμηθούμε ότι πριν από την διοικητική μεταρρύθμιση, τον Καποδίστρια, είχαμε περίπου 6.500 δήμους και κοινότητες.
Λέγανε τότε ότι θα είχαμε μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα.
Η αλήθεια είναι ότι εξοικονόμησαν χρήματα που δεν προέρχονται από την μείωση του αριθμού των δήμων και κοινοτήτων αλλά από την μείωση της χρηματοδότησης των αυτοδιοικητικών δομών κατά 70 τις εκατό, µε αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμοι, αν όχι όλοι, αντιμετωπίζουν πρόβλημα
επιβίωσης.
Δημιούργησαν πολύ μεγάλες διοικητικές και χωροταξικές ενότητες οι οποίες δεν είναι λειτουργικές και οδήγησαν στον οικονομικό μαρασμό και στην εγκατάλειψη ολόκληρες περιοχές µε ιδιαίτερη επίπτωση στην περιφέρεια αλλά και στους μεγάλους αστικούς δήμους µε την ανισότητα των επενδύσεων στα διάφορα διαμερίσματα των δήμων αυτών.
Προέβλεψαν την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς να μεταφέρουν και τους ανάλογους οικονομικούς πόρους µε αποτέλεσμα η τοπική αυτοδιοίκηση να μην μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις αρμοδιότητες.
Τελευταία εξέλιξη ήταν η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων.
Όλα αυτά που νομοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν τείνουν στην ουσιαστική κατάργηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, και στην ιδιωτικοποίηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το αποτέλεσμα θα είναι μια πολύ σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για τους Έλληνες πολίτες.
Με αυτήν την πολιτική διαφωνήσαμε από την αρχή και αντιδράσαμε µε όποιον τρόπο μπορέσαμε.
Δεν είμαστε όμως μόνον αρνητές, προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο για την αυτοδιοίκηση το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και του τόπου.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Η κατάσταση στον ενιαίο δήμο Κηφισιάς δεν διαφέρει και πολύ από την εικόνα που έχουν όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα.
Έχουμε ένα δημοτικό συμβούλιο που απαρτίζεται από 41 δημοτικούς συμβούλους εκ των οποίων οι 25 είναι τη πλειοψηφίας και οι 16 της αντιπολίτευσης και οποίοι επιμερίζονται σε έξη δημοτικές παρατάξεις. 
Δηλαδή η δημοτική παράταξη που πήρε το 31 τις εκατό σε ψήφους στις τελευταίες δημοτικές εκλογές κατέχει τα δυο τρίτα του αριθμού των δημοτικών συμβούλων.
Αυτό το γεγονός είχε ουσιαστικές επιπτώσεις στην λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και στις αποφάσεις που ελήφθησαν.
Η δημοτική αρχή έβγαλε μια απίστευτη αλαζονεία και εφάρμοσε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.
Πολλές αποφάσεις επιτροπών του δήμου δεν γνωστοποιήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο γιατί απλώς δεν συμφωνούσε η δημοτική αρχή δεν ενημερώθηκε το δημοτικό συμβούλιο ούτε οι πολίτες για σημαντικά θέματα µε τελευταίο την αδειοδότηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιομάζα στην περιοχή Καλυφτάκι.
Ευνοήθηκαν περιοχές όπως είναι η Εκάλη όπου η δημοτική αρχή τεχνηέντως προώθησε την μελέτη για το δευτερεύον αποχετευτικό δίκτυο και άφησε σε δεύτερο χρόνο το δευτερεύον αποχετευτικό στις Αδάμες και στον Γράμμο φοίνικα.
Το δημοτικό συμβούλιο γενικά και η δημοτική αρχή ειδικά ακολούθησαν μια πολιτική στην έκδοση αδειών υγειονομικού ενδιαφέροντος που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε διάφορες περιοχές της πόλης και στους κατοίκους της µε χαρακτηριστικά παραδείγματα τα μπαράκια στην Νέα Ερυθραία και τα μαγαζιά εστίασης στην πλατεία της Νέας Κηφισιάς.
Κυνηγήθηκαν επιχειρηματίες για ασήμαντα πράγματα ενώ άλλοι ευνοούνται σκανδαλωδώς.
Δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική αντίδραση εκ μέρους της πλειοψηφίας για την εφαρμοζόμενη πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος μετέχει στην ΚΕΔΕ.
Φραστικά κάποιες φορές στο δημοτικό συμβούλιο εκδηλώνει την αντίθεση του αλλά όταν έρχεται η στιγμή των αποφάσεων για αντιδράσεις γίνεται κυβερνητικός δήμαρχος.
Με κατηγόρησε στο δημοτικό συμβούλιο ότι «λεονταρίζω» επειδή προτείναμε τρόπους αντίδρασης σε αυτήν την πολιτική δηλαδή την παραίτηση των δημοτικών αρχών και όλων των µελών των δημοτικών συμβουλίων µε κατηγόρησε δηλαδή ο δήμαρχος ότι είμαι έξω από τον χορό και δεν έχω τίποτα να χάσω ενώ αυτός και εξουσία θα χάσει και χρήματα θα χάσει και κυρίως θα εναντιωθεί στο κόμμα του.
Γενικώς η εικόνα του ενιαίου δήμου δεν είναι καλή και για να το εκφράσω καλύτερα θα δανειστώ τον τίτλο ενός άρθρου σε τοπική εφημερίδα που το έγραψε ο φίλος Νομπιλάκης, «ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΕ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΝΤΡΑΠΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ»
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Οι προοπτικές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι καλές αφού οι προβλέψεις μιλούν για επιπλέον μειώσεις στην χρηματοδότηση από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και από τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων.
Αυτό θα έχει σαν επίπτωση βασικές αρμοδιότητες των δήμων να μην μπορούν να υποστηριχτούν επαρκώς η και καθόλου µε αποτέλεσμα σε κάποιο χρονικό ορίζοντα αυτές οι αρμοδιότητες να περάσουν σε χέρια ιδιωτών µε την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση που θα υποστούν οι πολίτες.
Επίσης η πολιτική των προσλήψεων «απολύσεων» και οι εφαρμοζόμενη πολιτική στις εργασιακές σχέσεις δημιουργούvκαταστάσεις απαξίας για τις διάφορες υπηρεσίες του δήμου.
Το ερώτημα που μπαίνει είναι αφού τα βλέπουμε τόσο µαύρα για θέλουμε να διεκδικήσουμε την δημοτική αρχή.
Θέλουμε να διεκδικήσουμε την δημοτική αρχή για να ενώσουμε την φωνή µας µε όλες εκείνες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην μνημονιακή πολιτική, προϋπόθεση βασική, για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τα οράματα µας.
Οι προτάσεις µας είναι συγκεκριμένες
1.     Απλή αναλογική.
2.      Κατάργηση του Καλλικράτη και δημιουργία ενός άλλου διοικητικού μοντέλου µε διαφορετική χωροταξική κατανομή και λειτουργικότητα τοπικής αυτοδιοίκησης.
3.     Αποδόμηση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης και αντικατάστασης του µε άλλο που θα ευνοεί την συλλογικότητα των αποφάσεων και την συμμετοχή των πολιτών.
4.     Σαφείς αρμοδιότητες μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού επαρκώς χρηματοδοτούμενες.
5.     Κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης που σήμερα δεν ελέγχει μόνον την νομιμότητα των αποφάσεων αλλά και την σκοπιμότητα.
Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση εάν πάρουμε την διοίκηση του δήμου εμείς, πέρα από την εντιμότητα που µας διακρίνει θα προάγουμε την διαφάνεια, θα τονώσουμε την συλλογικότητα, θα πριμοδοτήσουμε την συμμετοχή, θα αναβαθμίσουμε τις εγκαταλελειμμένες περιοχές του δήμου, µε πρώτη προτεραιότητα τα έργα υποδομής.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, πιστεύουμε ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές µας δίνεται η δυνατότητα, να διεκδικήσουμε την διοίκηση του δήμου.
Αυτήν την ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσουμε, για αυτόν τον λόγο όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε δημιουργικό προεκλογικό αγώνα και να πείσουμε τους πολίτες της Κηφισιάς να έρθουν μαζί µας, γιατί μόνον έτσι θα δώσουμε αυτό που χρειάζεται η πόλη, ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>