Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Ο Γιώργος Μαθόπουλος

Ο Γιώργος Μαθόπουλος

Δημοσιεύεται στην http://www.kifisianews.gr  Αρ. φύλλου 1271• 27 Μαρτίου 2015• Σελίδα 10

Η πολιτική συγκέντρωσης του χρήµατος σε όλο και λιγότερες δυνάµεις των κοινωνιών και η αυξανόµενη φτωχοποίηση της λαϊκής τάξης, επιβάλουν σήµερα περισσότερο από ποτέ, την ενεργοποίηση των πολιτών που επλήγησαν και πλήττονται από την ανάλγητη πολιτική, του νεοφιλελεύθερου οικονοµικού συστήµατος.

Επιβάλουν την ενεργοποίηση όλου του λαού, όλων των δυνάμεων της παραγωγής και της κατανάλωσης, µε στόχο να συνεργαστούν, όχι απλά για την απορρόφηση και τον έλεγχο της ποιότητας, του κόστους παραγωγής, της συσκευασίας και προώθησης των προϊόντων, αλλά κύρια, για το σταµάτηµα της εξοντωτικής για τον λαό πολιτικής, µε µακροπρόθεσµο στόχο, τη δηµιουργία βιώσιμης και φιλολαϊκής αναπτυξιακής οικονοµίας, µε παροχές υγείας, περίθαλψης, κοινωνικής ασφάλισης για όλους, χωρίς προαπαιτούµενα.

Μια ανάπτυξη που βασίζεται στο µικρό κλήρο, την µικρή παραγωγή και επιχείρηση, καθώς η χώρα δεν διαθέτει απέραντες εκτάσεις και δυνατότητες µεγάλων ζωικών µονάδων, αν µιλάµε για προϊόντα διατροφής και ένδυσης, ούτε ανεπτυγµένη τεχνολογία, αν µιλάµε για προϊόντα, ειδών φροντίδας και εξοπλισµού.

Επιβάλλεται να ενθαρρυνθεί η εγκαθίδρυση µικτών κοινωνικών συ- νεταιριστικών σχηµάτων παραγωγού – καταναλωτή παντού στη χώρα, πέρα του απαραίτητου κεντρικού σχεδιασµού πλουτοπαραγωγικών πηγών ανάπτυξης, µε προϊόν την ενέργεια και την βαριά βιοµηχανία.

Στις πενταετείς συνθήκες της οικονοµικής κρίσης και εξάντλησης του λαού, ήταν ευλογία που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στήριξαν µια ανθρωπιστική δοµή όπως η Αλληλεγγύη για Όλους, που µε τη σειρά της στηρίζει συµβουλευτικά, µε παροχή υπηρεσιών, µε προϊόντα προσφοράς παραγωγών, πολίτες και δοµές Αλληλεγγύης στην Αττική και σε άλλους νοµούς, δοµές που µπορούν να αποτελέσουν βάση µιας ευρείας οργάνωσης των δυνάµεων της παραγωγής και της κατανάλωσης και στην κατεύθυνση αυτή, συζητούνται µεταξύ των δοµών τις ηµέρες αυτές, τρόποι θεσµικής λειτουργίας, προκειµένου να πάρουν αποφάσεις σε προγραµµατισµένη Πανελλαδική Συνάντησή τους, τον ερχόµενο Απρίλη.

Οργάνωση κοινωνικής οικονοµίας, µε αλληλεγγύη και ασφάλεια για την λεηλατηµένη λαϊκή τάξη της χώρας σηµαίνει, δηµιουργικό πέρασµα από την πρώτη αυτή κινηµατική περίοδο στην ανάπτυξη, προκειµένου το σηµαντικό κινηµατικό αυτό εγχείρηµα, να αποτελέσει διαρκή στήριξη της κοινωνίας, που έχει πληγεί από τα µνηµόνια της τελευταίας πενταετίας και να διαµορφώσει τις συνθήκες, φιλολαϊκής οικονοµικής ανάπτυξης.

Είναι η στιγµή της φυγής προς τα εµπρός.

Η στιγµή ενεργοποίησης της γειτονιάς, της πόλης, της κάθε εστίας παραγωγής προϊόντος, του κάθε εµπλεκόµενου φορέα.

Καλούνται οι κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάµεις να κατανοήσουν την χρησιµότητα της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονοµίας για τον καταναλωτή και να συσκεφτούν, µε στόχο να εκπονήσουν την µικτή σύνδεση αµοιβαιότητας, παραγωγού – καταναλωτή.

Μπορούν άριστα, όλες και όλοι οι πληττόµενοι από την αντιλαϊκή και απάνθρωπη πολιτική, παραγωγοί και καταναλωτές, να συνεργαστούν, να ανεβάσουν την ψυχολογία αναµεταξύ τους και να αποβάλουν τον φόβο για το καινούριο.

Να σταθούν ο ένας στο πλευρό του άλλου και να αποδεχτούν το µικρό ή µεγάλο πρόβληµά τους.

Να επικοινωνήσουν χωρίς δισταγµό και τις ανάγκες τους και τις δυνατότητές τους. Να κατανοήσουν την απλή αλήθεια.

Όσο και αν η κοινωνική και οικονοµική κρίση που βιώνουµε, εστιάζεται στις λανθασµένες µας πολιτικές επιλογές, µπορεί να γίνει η αφετηρία στην πορεία µας προς την ανατροπή της, ώστε κανείς και καµιά, να µην είναι µόνος του στην κρίση και όλοι µαζί, να υπερβούµε τις δυσκολίες που µας δηµιούργησε.

Καλούµαστε να οργανώσουµε σήµερα σε αυτό το πλαίσιο τη σκέψη µας, προκειµένου από αύριο σε ένα ίδιο σχέδιο ψυχικής ανάτασης, συµµετοχικής δηµι- ουργίας και συνεργασίας, να εκδηλώσουµε τη δυναµική µας.

Όλες οι κινηµατικές δοµές, που λειουργούν µε αυτοβουλία και αυτενέργεια, µπορούν να αποχτήσουν τα αναγκαία εργαλεία πλήρους απεµπλοκής τους από την κεντρική διοίκηση, αναλαµβάνοντας ρόλο, αποτελεσµατικής κοινωνικής παρέµβασης.

Έναν ρόλο καταγραφής προβληµάτων και προώθησης λύσεων.

Έναν ρόλο µοχλό κοινωνικής οικονοµικής ανάπτυξης, µε δηµιουργία και νέων καινοτόµων πηγών, αλλά και νέων θέσεων εργασίας.

Έναν ρόλο αποφασιστικό στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και παρέµβασης στην αχαλίνωτη συγκέντρωση του χρήµατος, σε λίγους εκλεκτούς, ενός αντιλαϊκού συστήµατος που οδηγεί συνειδητά την λαϊκή τάξη, στα όρια της φτώχειας.

Ένα τέτοιο οραµατικό και καινοτόµο σχέδιο, µπορεί να εξειδικευτεί στη βάση των αναγκών της κοινωνίας του ΑΝΘΡΩΠΟΥ και µε τη δηµιουργία του κατάλληλου νοµικού πλαισίου, να δώσει ζωή και ελπίδα στην λαϊκή τάξη.

* Ο Γιώργος Μαθόπουλος είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Ανάσα Κηφισιάς.

http://www.kifisianews.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=2213:ar-fyllou-1271&Itemid=1109


Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>