Η φροντίδα των τοξικομανών και χρηστών σε όλα τα Νοσοκομεία, αποτελεί μονόδρομο στη σύγχρονη εποχή.


Ο Γιατρός Παναγιώτης Κανακάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς και επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, τοποθετείται στο θέμα που απασχόλησε την πόλη.

«Η δημοτική διοίκηση της Κηφισιάς, εξυπηρετώντας μικροκομματικά, παραταξιακά και προσωπικά συμφέροντα, χρησιμοποίησε κάθε είδους αντιδραστική μεθόδευση, επιστρατεύοντας προέδρους συλλόγων που πρόσκεινται στον κομματικό και παραταξιακό της χώρο, για να δημιουργήσουν φοβικά σύνδρομα στους περιοίκους των νοσοκομείων.
 
Κατάφερε να αναδείξει την αντιδραστική, ρατσιστική και εντέλει αναποτελεσματική λογική, ευτυχώς μιας μικρής μόνο μερίδας πολιτών, που θέλει συνανθρώπους μας που έχουν το σοβαρό πρόβλημα των εξαρτησιογονων ουσιών, να αντιμετωπίζονται σαν μιάσματα, σαν παράσιτα τα οποία πρέπει να εξορίσουμε και να απομονώσουμε, κάπου στην περιφέρεια για να μη προσβάλλουν την αισθητική μας»!

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η δημοτική αρχή Κηφισιάς δημιούργησε κλίμα ευνοϊκό στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου προκείμενου να καταθέσει την πρόταση της.
Γέμισε την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με πολίτες που αντιδρούσαν στην δημιουργία μονάδας υποκατάστασης στο ΚΑΤ με στόχο, αφενός η πρόταση του δημάρχου να γίνει δεκτή με επευφημίες και αφετέρου, να εμποδιστεί με αποδοκιμασίες κάθε άλλη σκέψη και πρόταση.


Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και της μεθόδευσης που ακολούθησε το υπουργείο υγείας, μας είπε ότι γύρω από το νοσοκομείο υπάρχουν σχολεία και πολλοί κάτοικοι και ότι τα παιδιά τους θα αναγκάζονται να περνούν ανάμεσα από τοξικομανείς και εμπόρους ναρκωτικών και ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψει την δημιουργία τέτοιας μονάδας.
Ο δήμαρχος προκειμένου να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του, προχώρησε στην προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο που γύρισε ο δήμος Κηφισιάς στην έδρα του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας.
 
Αυτή η προσπάθεια απέτυχε αφού στην ουσία δεν έδειξε απολύτως τίποτα παρά μόνον ένα ζευγάρι τοξικομανών οι οποίοι ήταν έξω από τον ΟΚΑΝΑ.
Θα πρότεινα στον δήμαρχο να στείλει ένα συνεργείο και να βιντεοσκοπήσει την πλατεία Ομόνοιας για να βρει τους τοξικομανείς και τους εμπόρους ναρκωτικών που έψαχνε σε άλλο μέρος.
 
Δυστυχώς και η αξιωματική αντιπολίτευση κινήθηκε στα ίδιο πλαίσιο θέλοντας και αυτή να αποκομίσει κάποιο εκλογικό κέρδος, χαϊδεύοντας τα αυτιά των παρευρισκομένων πολιτών.
Το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι ότι το μείγμα της άγνοιας και του λαϊκισμού πέρα από αναποτελεσματικό είναι και πολύ επικίνδυνο.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ

Αφού κάναμε μια μικρή ανάλυση περί των εξαρτησιογονων ουσιών, των τοξικομανών και των χρηστών και τις διαφορές τους, αφού τονίσαμε το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος, αφού εξηγήσαμε την αναποτελεσματικότητα της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής αφού τέλος θεωρούμε ότι τα εξαρτημένα άτομα είναι άρρωστα και πρέπει να τύχουν θεραπευτικής αγωγής και αντιμετώπισης καταλήξαμε στην πρόταση μας.

1. Κατάργηση του ΟΚΑΝΑ (αυτή η πρόταση έγινε καθ” υπερβολή γιατί θέλαμε να καταδείξουμε την αποτυχία του συντονιστικού και επιστημονικού οργάνου όλα αυτά τα χρόνια αφού για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει επαρκώς το πρόβλημα.
Εμείς πιστεύουμε σε ένα ανεξάρτητο συντονιστικό και επιστημονικό όργανο το οποίο χρησιμοποιώντας την διεθνή εμπειρία και αναλύοντας τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην πατρίδα μας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο τρίπτυχο:
ΠΡΟΛΗΨΗ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ)

2. Δημιουργία τμημάτων υποκατάστασης σε όλες τις νοσοκομειακές μονάδες και στελέχωση τους με ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
 

Ο στόχος αυτής της πρότασης είναι σαφής.
  • Αφού αυτά τα άτομα θεωρούνται άρρωστα η αντιμετώπιση τους πρέπει να γίνεται στα νοσοκομεία.
  • Θα πετύχουμε αποκέντρωση και ταυτόχρονα θα εξαλειφθεί η πολυετής λίστα της ντροπής.
  • Η θεραπεία υποκατάστασης δεν αποτελεί πανάκεια αλλά σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία μειώνει τις παρενέργειες από την χρήση των εξαρτησιογονων ουσιών δηλαδή την εγκληματικότητα και την μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.
  • Δίνει επίσης την ευκαιρία σε αυτούς που θέλουν να ενταχθούν να αποκτήσουν και πάλι προσωπική, επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή.
  • Δίνει την δυνατότητα σε αυτά τα άτομα αλλά και στο σύστημα μέσα από τις οργανωμένες δομές του να επιλέξει τα άτομα που και τα ίδια επιθυμούν να μπουν σε εξειδικευμένα στεγνά προγράμματα και να πετύχουν την πλήρη απεξάρτηση τους.

Με αυτές τις προτάσεις που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο και που δυστυχώς καταψηφίστηκαν, τονίσαμε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την τοπική αυτοδιοίκηση να παρέμβει με μια πρόταση που θα αντιμετώπιζε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Δυστυχώς η δημοτική αρχή και η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξαν την πολιτική της πλήρους άρνησης, του λαϊκισμού και απαξίας ενός θεσμού που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν.


Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>